Založ si blog

Môj list politickým subjektom

Blíži sa volebný čas a doteraz počúvam len osočovanie a pretekanie, kto vytiahne väčšie blato na toho druhého. To nehovorí vôbec o kultúrnosti a slušnosti. Politici bez ohľadu na to, kto bol kedy pri moci, hľadia na svoje úžitky a ľudí majú len na to, aby vo volebnom čase od nich získali hlas. Dokedy nás budú takto klamať a zavádzať. Neustále za posledných 22 rokov sľubovali, že bude lepšie a zatiaľ vždy ostalo pri planých sľuboch. Nič nie je také, ako vyzerá. Dokonca aj nezamestnanosť je oveľa vyššia, ako sa prezentuje. Hovorí sa o 400 000 armáde nezamestnaných. K tomu treba pričítať množstvo ľudí, ktorí bez ohľadu dna to, či legálne, alebo na čierno pracujú v zahraničí a ľudí, ktorých z akejkoľvek príčiny vyradili úrady práce z evidencie. Napr. maturant v snahe nájsť prácu si brigádnicky zarobí viac ako 139 € mesačne. Alebo: neprídeš sa hlásiť? – prines papier od lekára, neprídeš ani na druhý deň? – už potrebuješ práceneschopnosť. Pokiaľ nemáš, dovidenia, vyradený z evidencie a zároveň o ďalšieho jedinca poklesne štatistika počtu nezamestnaných. Celý počet rozširuje široká armáda bezdomovcov, ktorí nie sú vôbec evidovaní. A to všetko len z 5 miliónového národa tvoreného nielen ľuďmi v produktívnom veku. Na jedno pracovné miesto sa v chudobných regiónoch hlási aj 100 záujemcov. Pozrite si však ponuku práce: je to obchodný zástupca, poisťovák, realitný maklér, telefonista, niekoľko pomocných pracovníkov a sem tam zvárač a montážnik do zahraničnej firmy. Už by bolo načase, aby to skončilo. Žiadny z politikov, okrem sloganov, že prácou to musí začať… neponúka žiadne riešenie. A neponúkajú žiadne riešenie v ničom inom. Čušia ako vši pod chrastou, len aby si udržali na ďalšie štyri roky svoje teplé lukratívne miestečka, prípadne, keďže sú pri informáciách zabezpečili svojich blízkych a najvernejších, alebo sa odmenili svojim sponzorom. Nečudujem sa gorile, sasanke ani iným ohavnostiam. Napadlo ma niekoľko vecí, ktoré adresujem zvolenia-chtivým politikom a ktoré by ma potešili:

Ako laik by som chcel zmeniť niekoľko vecí. Vážení uchádzači o poslanecké kreslá, mám návrh na zmenu niekoľkých vecí:

 

–         Výsledky referenda  musia byť záväzné pre politikov

–         Znížiť počet poslancov v NR SR, prehodnotiť a znížiť počet ich asistentov – kľúč: maximálne za každý kraj 10 poslancov, plus 13 ministrov a predseda, podpredseda parlamentu (95).

–         Znížiť čiastku financovania politických strán podľa výsledkov volieb, však vykrikujete, že je kríza. Je nehorázne okrádať občanov ešte aj takýmto spôsobom.

–         Zodpovednosť politikov za ich rozhodnutia poškodzujúce občanov Slovenska v rámci politickej kultúry. V slušnej demokracii je zvykom prinajmenšom odstúpiť.

–         Zjednodušiť daňový systém – jednotný systém vyberania daní a poistení  jednou platbou – posilnenie daňových úradov – prerozdelenie daní a poplatkov štátom do podsystémov, znížiť byrokratický aparát poisťovní – vrátiť sa k jednej zdravotnej poisťovňi. Ľudia nepotrebujú viac zdravotných poisťovní, to je len prostriedok, aby sa nabaľovali ich majitelia. Ľudia potrebujú, aby prišli k lekárovi a bola im zabezpečená zdravotná starostlivosť.

–         Prestať zadlžovať Slovensko prispievaním do cudzích ekonomík na zachraňovanie padajúcich štátov. Prestať zadlžovať Slovensko hlúpymi rozhodnutiami. Je hlúpe napr. ak sa majú prezbrojovať policajti a uprednostní sa zahraničný výrobca zbraní pred domácim. Politici vykrikujú, že ľuzdia chodia nakupovať do zahraničia, kde je to lacnejšie a vyvážajú peniaze zo Slovenska. Politici dávajú zarobiť zahraničným firmám, čo je ešte horšie. Preto je potrebné regulovať ceny tak, aby sa našim ľuďom neoplatilo nakupovať vonku. Kedy chodili Poliaci, Maďari, Ukrajinci, Česi nakupovať k nám, lebo je u nás lacnejšie? Tak nech nosia svoje peniaze oni k nám.

–         Stanoviť hornú hranicu prostriedkov na politickú kampaň pred voľbami. Tri a pol roka ľudia pre politikov nič neznamenajú a pár mesiacov pred voľbami sa idú s faľošnými úsmevmi roztrhať od servilnosti a nových sľubov, čo všetko spravia pre ľudí. Transparentnosť financovania politických strán s povinným zverejňovaním príspevkov – žiadne igelitkové príspevky. Ak chce niekto dať peniaze politickej strane, nech to urobí verejne.

–         Postaviť sa proti ACTA.

–         Vytvoriť rovnaké podmienky vytvárania pracovných miest pre domácich podnikateľov, aké majú zahraniční investori podmienené a rozlišované výškou investícií a počtom pracovných miest.

–         Poľnohospodárstvo – podporiť vlastnú výrobu – dotácie, odbúranie byrokracie, dostať domáci potravinársky tovar do reťazcov a predajní zvýhodnením domácich prvovýrobcov – sebestačnosť Slovenska.

–         Obnoviť priemyselný vývoj, dosť sme boli montážnou krajinou = s tým súvisí  školstvo, veda a výskum.

–         V čase krízy pozastaviť v štátnej sfére všetky odmeny vrátane volených predstaviteľov

–         Spriemerovať životné náklady a príjmy obyvateľov v eurozóne – zákonom upraviť rovnaké podmienky pre ľudí na Slovensku, nielen cien počnúc minimálnou mzdou.

–         Zregulovať ceny energií a pohonných hmôt.

–         Zabezpečiť striktné dodržiavanie platných zákonov – alkoholizmus u detí a mládeže, alkohol za volantom, nevyplatenie mzdy, neplatenie odvodov zamestnávateľmi a obchádzanie dávok  Som za presadenie normy, aby deti do 21 rokov mali zakázané požívať alkohol. (aj alkohol je droga, v tomto si beriem príklad z USA a napr. prohibície v Nórsku).

–         Prestať podporovať mnohopočetné rómske rodiny, kde plodenie detí je zdrojom príjmov a podporiť poctivo pracujúcich – musí byť rozdiel medzi pracujúcim, ktorý si zaslúži mzdu za prácu a darmožráčmi, ktorí celý život parazitujú na ostatných.

–         Podmieniť výplatu dávok verejnými prácami, dochádzkou detí do školy, výsledkami detí v škole, správaním na verejnosti, ako sa rodina postará o deti – obyvatelia osád nemôžu dostávať také dávky, ako ľudia, ktorí sa snažia byť iní a mať sa lepšie. Kradneš, piješ… – nemáš nárok na dávky.

–         Pokiaľ skrachuje firma a pod novým, zmeneným názvom vykonáva činnosť s tým istým predmetom podnikania, zaviesť zásadu trikrát a dosť, ktorá sa týka konateľov, štatutárnych zástupcov, vlastníkov firiem vrátane ich rodinných príslušníkov a blízkych osôb.

–         Prísnejšie tresty za krádeže, týranie v rodine, dopravné nehody pod vplyvom alkoholu, mravnostnú trestnú činnosť v osadách.

–         Sprísniť podmienky vo výkone trestu – obmedziť voľnočasové aktivity a prepych, väzeň sa nemôže mať lepšie, ako rodina pracujúceho na minimálnej mzde, ktorý živí rodinu

–         Aj predavačky majú právo na nedeľu. Zrušiť nedeľný predaj v reťazcoch a prevádzkach, kde nie je ohrozené hospodárstvo a prevádzka všeobecne prospešných zariadení.

–         zrušiť poplatky za vedenie a správu účtov z prvej vlny kupónovej privatizácie pre ľudí s akciami s nulovou hodnotou.

 

Čo vy na to vážení zástupcovia politických strán uchádzajúcich sa o dôveru ľudí?

 

Nie som politológ, ani žiadny expert, ale tieto otázky resp. mnou uvedené body ma trápia. A nielen tie, je to len časť z toho, čo som sem uviedol a čo by ma potešilo v naplnenom volebnom programe našich politických strán.

 

 

strastiplný eu trojuholník

24.03.2011

V piatok som sa po dlhom čase vzbral so svojou priateľkou do kina. Vravím si, ide jar, tak som si bol pozrieť medveďa Yogiho v 3D. A to som dokonca nebol ani v sále najstarší, možno to bolo tým, že začiatok bol o 20:15 hod. Celkom zábavné, keďže sme tiež vyrastali aj na Yogim. Dialógy boli pre pochopenie i podstatne mladších ročníkov. Cestou z kina všetko prebiehalo [...]

sťa by hymnus

24.03.2011

Vôbec som nemal v úmysle reagovať na takú maličkosť, ako je nová hokejová hymna, no každý deň sa mi tak opakovane vtiera do uší (a ešte dlhú dobu bude), že sa jednoducho nedá ignorovať a prehliadať. A korunu dal včera v reflexe muž, ktorý je v pozadí. A prečo ma to vôbec rozčuľuje? Keď som počul túto príbuznú Horehronia, pomyslel som si, že s tým by sme [...]

Pštrosia choroba?

21.02.2011

Ja viem, že sa už o tom veľa hovorí, veľa sa písalo, no je to vec, ktorá ma nenecháva chladným, je to informácia o fiasku Slovenska, o fiasku pre deaflympijských športovcov. Jedna vec mi však nejde do hlavy. – podujatie takéhoto charakteru predsa nikdy neorganizuje jeden človek. Vždy je za tým výbor, vždy je za tým tím organizátorov a ľudí, ktorých zastrešuje [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 34924x
Priemerná čítanosť článkov: 1838x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy