Založ si blog

Policajná práca – zamestnanie alebo poslanie

Politická vôľa nás prekvapuje každým dňom. Zverejňovanie stanovísk dopravných hliadok je len jednou z mnohých noviniek. Ale ako je to vlastne s políciou samotnou. Stačí zmena vlády, stačí zmena vedenia, aby došlo k zmene myslenia?

Práca v polícii sa spájala s pretekmi o objasnenosti trestnej činnosti. Funkcionári denne sedeli nad tabuľkami, výstupmi zo štatistiky a ovplyvňovali stovky alebo desatiny percent. Bol to tzv. čiarkový systém a pre zjednodušenie  a ilustráciu porovnával sa počet trestných činov celkovo, s počtom trestných činov známych páchateľov, teda objasnených skutkov. Tam kde čísla klesali k nebezpečnej hrubej červenej čiare stanovenej  nadriadenými, policajti si pomáhali vyhľadávaním drobných krádeží, umelo nafukovanými na trestné činy a naopak, tam kde došlo k vreckovej krádeži, teda krádeži na osobe, alebo inak povedané bola poškodenému ukradnutá vec, ktorú mal nielen vo vrecku, ale bezprostredne pri sebe, hrala sa hra odmietnutia: Ukradli vám peňaženku, telefón, mali ste tam občiansky preukaz? Spísala sa zápisnica o strate občianskeho preukazu, pretože občan si musel vybaviť nový…  príďte sa spýtať o týždeň, máme to zapísané, či sa nič nenašlo a podobne. To je len zlomok spôsobu, ako sa veci zatĺkali. A občan – ten bol na vedľajšej koľaji.

Po roku 1989 sa pomaly vedenie polície menilo. Čiarkový systém však nie. A so stúpajúcou kriminalitou, ktorá neodmysliteľne nastala s príchodom demokracie, nezamestnanosti, amnestií, zmenami legislatívy, ako aj systémom práce v polícii preteky o dosiahnutie čo najlepšieho percenta objasňovania pokračujú. Ten, kto je nad červenou čiarou, ten je na tom dobre, má pokoj od kontrol, nadriadených. Ten čo  sa dostal do ohrozeného pásma má smolu. Previerky, kontroly, zvyšovanie tlaku cez nadriadených po radových policajtov, cez radových policajtov na ľudí.

Prišla konečne nová doba. Povedalo sa, čiarkový systém skončil. Konečne to vyzeralo na  uvoľnenie a skľudnenie napätia. Ale hoci oficiálne sa boj o objasnenosť skončil medzi jednotlivými oddeleniami, medzi okresmi a krajmi, v skutočnosti pretrváva do dnes ako základné kritérium hodnotenia práce polície. K tomu ešte pribudla evidencia priestupkov a ich objasnenosť.

Takto, hoci do polície prúdia noví, mladí ľudia, stále skĺznu do zabehnutého, stále ostanú na koľajniciach, ktoré ich nepustia. Ministerstvo robí hodnotenia, aktivity určené na priblíženie a zblíženie polície s verejnosťou. Dopraváci už začali zverejňovať miesta hliadok a vozidlá, ktoré používajú pri službe. To však nerieši situáciu. (Mimochodom, sprísnené kontroly a zvýšenie merania rýchlosti od začiatku tohto roku som privítal, často jazdím a evidentne došlo k zvýšeniu dopravnej disciplíny na cestách a tým aj bezpečnosti. Klesol počet tých, ktorí ma predbiehali pri dodržiavaní rýchlostných limitov.)

Ľudia si radi pozrú v televízii alebo prečítajú v novinách úspechy polície, že sa podarilo odhaliť páchateľa takej a takej lúpeže, alebo zadržali páchateľa vraždy. Áno, pre ľudí je to zaujímavá informácia, ale je to informácia na úrovni napr. informácie, že v susednej krajine padali krúpy.

Ale keď príde človek z práce domov a zistí, že mu nejaký odkundes napchal do zámku dverí zápalky, alebo zničil poštovú schránku, polámal kvety v záhradke, tak takáto informácia ho vytočí oveľa viac. Je to preto, lebo sa ho to bezprostredne týka, spravil to niekto, kto si neváži jeho majetok a znepríjemňuje mu život. A toto má byť práca poriadkovej polície. Pozrite sa napr. do Anglicka, tam policajt Boby pomôže starému človeku cez cestu,  poradí, tam je skutočným pomocníkom občanom, rieši okamžite ich denné problémy. Je s ľuďmi, na ulici, nie ako u nás prefrnkne autom a keď o niečo požiadate, tak cítite prinajlepšom, že ste na obtiaž. A to je to myslenie, ktoré treba u nás zmeniť. Treba ho zmeniť však od vrchu. Zlikvidovať nekompromisne čiarkový systém, hodnotenie podľa objasnenosti. Je pravdou, že sa ťažko vymýšľa niečo nové a mení to, čo tu bolo zaužívané posledných 50 rokov. Chce to ľudí prístupných zmene. Chce to novú legislatívu. Chce to, aby na ministerstve boli odborníci, ktorí budú vedieť a mať prehľad o tom, ako sa pracuje na základných útvaroch a nenechajú sa opíjať mokrým rožkom skresľovanej a upravovanej štatistiky. Radový policajt tu má byť na to, aby pomohol, keď to ľudia potrebujú. Nie je tu preto, lebo sa potreboval zamestnať a nenašiel nikde inde prácu. Musí však vedieť rázne a promptne zakročiť v medziach zákona, kde je to potrebné. Musí sa správne rozhodnúť v zlomku sekundy, pretože potom dlhé mesiace celé skupiny múdrych expertov z nadriadených útvarov skúmajú, či spravil chybu.

Policajtom sa nestane človek nástupom k policajnému zboru, ale svojím presvedčením, praxou a profesionalitou. Je to o človeku, ktorý túto prácu vykonáva. Nie je to zamestnanie ale poslanie. Že to je tá správna cesta ukazujú aj prieskumy obľúbenosti zamestnania a dôvery občanov v zahraničí.

Môj list politickým subjektom

29.02.2012

Blíži sa volebný čas a doteraz počúvam len osočovanie a pretekanie, kto vytiahne väčšie blato na toho druhého. To nehovorí vôbec o kultúrnosti a slušnosti. Politici bez ohľadu na to, kto bol kedy pri moci, hľadia na svoje úžitky a ľudí majú len na to, aby vo volebnom čase od nich získali hlas. Dokedy nás budú takto klamať a zavádzať. Neustále za posledných 22 [...]

strastiplný eu trojuholník

24.03.2011

V piatok som sa po dlhom čase vzbral so svojou priateľkou do kina. Vravím si, ide jar, tak som si bol pozrieť medveďa Yogiho v 3D. A to som dokonca nebol ani v sále najstarší, možno to bolo tým, že začiatok bol o 20:15 hod. Celkom zábavné, keďže sme tiež vyrastali aj na Yogim. Dialógy boli pre pochopenie i podstatne mladších ročníkov. Cestou z kina všetko prebiehalo [...]

sťa by hymnus

24.03.2011

Vôbec som nemal v úmysle reagovať na takú maličkosť, ako je nová hokejová hymna, no každý deň sa mi tak opakovane vtiera do uší (a ešte dlhú dobu bude), že sa jednoducho nedá ignorovať a prehliadať. A korunu dal včera v reflexe muž, ktorý je v pozadí. A prečo ma to vôbec rozčuľuje? Keď som počul túto príbuznú Horehronia, pomyslel som si, že s tým by sme [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 34967x
Priemerná čítanosť článkov: 1840x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy